El puzle de les hores

ser pare o mare, treballar i no morir en l'intent

Els bancs de temps, xarxes de favors, cap a noves formes de fer

Ja fa anys que vaig començar a sentir a parlar dels bancs de temps, unes experiències que associacions, municipis, barris, etc tiraven endavant per tal d’intercanviar serveis i temps entre ciutadans, sense que hi hagi diners pel mig. Aquestes experiències em semblen molt positives i enriquidores ja que permeten una relació diferent entre éssers humans i trobo que s’haurien d’implantar cada vegada més en les nostres societats, en plena crisi econòmica i en processos de canvis. Aquest tipus de xarxes d’intercanvi de temps ja funcionen sovint entre pares i mares a les escoles. No tenen aquest nom, de fet, no tenen cap nom, simplement funcionen, sense que estiguin establertes les normes i l’engranatge es posa en marxa de manera molt similar a aquests bancs de temps: quan els fills comencen l’escola, a P3, al principi no coneixes gairebé ningú però, mica en mica, vas establint uns llaços d’amistat amb pares i mares en funció de les amistats que van agafant els teus fills. Aquestes amistats es van consolidant a les estonetes de parc i quan algú ho necessita, vigiles el fill d’un altre. Un altre dia el reculls de l’escola i el portes a casa teva fins que el poden venir a buscar. I a l’inrevés: et trobes amb un imprevist i cap familiar a la vora que pugui apropar-se a recollir la criatura. Només amb una trucada de telèfon la mare o el pare del company del teu fill te l’agafa sense cap problema, sense demanar res a canvi (Jo, personalment, en tinc unes quantes d’aquestes persones meravelloses que, desinteressadament, donen un cop de mà: Chelo, Esther, Jorgelina…. una forta abraçada i un GRÀCIES en majúscules)
Són xarxes que s’organitzen i estructuren sense que ningú ho marqui però que complementen, evidentment, totes aquelles estratègies que cadascú s’ha de muntar per poder conciliar de la millor manera possible vida laboral i familiar. I gràcies, perquè et salven de més d’una dificultat. Així, us deixo un vídeo que explica com funcionen aquests bancs de temps ja més estructurats.

Els de l’àmbit de l’escola es tornaran a posar en marxa al setembre. Bones vacances a tothom!

Anuncis

Single Post Navigation

3 thoughts on “Els bancs de temps, xarxes de favors, cap a noves formes de fer

 1. Hola Mar!!!!!!

  Me ha encantado lo que he leído en tu blog….si la verdad es que yo funciono un poco como els bancs de temps pero a mi no mi importa ayudar a los amigos.Cuando yo era pequeña mi madre se encontraba sola con cuatro hijos, uno de ellos espina bífida,siempre..siempre contamos con el apoyo de vecinos y amigos que nos ayudaban.Yo aprendí lo que era la amistad.Para mi la amistad es estar ahí en el momento que alguien te necesita y siento una satisfacción muy grande cuando puedo ayudar,quizás sea una forma de agradecer todo lo que los demás hicieron por mi familia.
  Ya sabes siempre que lo necesites puedes contar conmigo, no te sientas mal en pedirme un favor ,para mi hacerlo es una satisfacción.

 2. Mariona on said:

  Està molt bé això que dieu dels bancs de temps i les xarxes de favors… la nostra societat necessita un canvi de valors molt fort i un gir de 180 graus. Aquestes experiències estan en el bon camí

 3. Mar Lobato on said:

  A Chelo: ojalá hubiera más como tú 🙂

  A Mariona: tens raó, i això que parlem em recorda una pel·lícula, “Cadena de favores” seguint el que diuen es podria canviar el món! Potser és molt utòpic però no es perd res per provar i, a més, quedaria la satisfacció d’haver fet alguna cosa per un altre….

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: