El puzle de les hores

ser pare o mare, treballar i no morir en l'intent

Campanya sobre corresponsabilitat: cosa de tots

corresponsabilitatTinc ganes d’anar a veure l’exposició que ha muntat la Creu Roja on 20 humoristes gràfics com Forges, o Luis Dávila, han prestat els seus dibuixos per a cridar l’atenció sobre la corresponsabilitat d’homes i dones per aconsegui una conciliació familiar i laboral de veritat.

Amb el lema Et correspon. Ens correspon, es vol sensibilitzar tant la ciutadania com les empreses sobre la necessitat de la corresponsabilitat en les tasques diàries per part de totes i de  tots, per facilitar la conciliació, i deixar clares les conseqüències negatives, sobretot, per a les dones, en el mercat laboral.

La web tecorrespondenoscorresponde.org recull la guia que s’ha elaborat per a empreses, que es pot descarregar, així com altres materials interessants, i un vídeo que es pot visualitzar i a on es diu, per exemple, que el 59% de les dones acaben la seva jornada laboral després que els centres educatius tanquin (ejem). I cal destacar també el que es diu al vídeo de les empreses que permeten conciliar, que “al final el que aconsegueixes són treballadors compromesos”. És a dir, que la corresponsabilitat a l’empresa vol dir comunicació i negociació per a trobar solucions entre treballadors-treballadores i empresa, flexibilitat com a mecanisme per a cobrir les espectatives de la plantilla i de l’empresa mateixa. Significa, també, que és una inversió, no una despesa, i que les empreses que han aplicat mesures de corresponsabilitat han incrementat la motivació de treballadors i treballadores. Aquestes mesures no signifiquen disponibilitat total (l’estat Espanyol és el menys productiu d’Europa tot i que és el que més hores es treballa), tampoc no significa treballar menys (sinó treballar millor) o només aplicar mesures perquè les dones puguin conciliar: la conciliació és cosa de tots.

Segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística, cada any 380.000 dones abandonen el mercat de treball davant dels 14.000 homes, i un 58% de les dones residents a Espanya asseguren que tenir fills representa un obstacle per a la vida professional. Cadascú que s’ho agafi com vulgui, però està clar que la caiguda en picat de la natalitat no és una alegria pel nostre sistema “del benestar”. Potser ha arribat el moment que més empresaris-empresàries perdin la por a aplicar mesures de corresponsabilitat a les seves empreses i de conciliació familiar i laboral, que hem avançat molt, però no tot el que seria desitjable.

Anuncis

Single Post Navigation

One thought on “Campanya sobre corresponsabilitat: cosa de tots

  1. Pues me gustaría ver esta expo, pero en la web no la tienen programada para Barcelona, lástima

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: