El puzle de les hores

ser pare o mare, treballar i no morir en l'intent

El Constitucional reconeix la conciliació familiar i laboral com un dret fonamental

Es tracta del cas d’un treballador d’una residència d’educació especial a Palència que va portar als tribunals el fet que la seva empresa li negués un canvi d’horari per conciliació de la vida familiar i laboral. Germán Higelmo va fer la petició fa quatre anys, quan va néixer la seva segona filla i quan li van denegar, va portar el cas als tribunals. Després de diverses apel·lacions, ha arribat al Constitucional que, en la sentència, reforça “el deure de protecció de la família i dels fills sobre l’organització del treball, sempre que no comporti enormes dificultats a l’empresa”.
De fet, conec algunes famílies que han optat per aquesta modalitat horària: un té horari de dia i l’altre, de nit, i així poden cobrir totalment la cura dels seus fills, cap dels dos progenitors ha de demanar una reducció de la jornada laboral (amb la conseqüent rebaixa salarial), etc, etc…
El més novedós d’aquesta sentència, segons han manifestat diversos juristes a mitjans de comunicació (recullo aquí l’article publicat a El País) és que, s’estableix un dret constitucional a no ser discriminat per raó de les circumstàncies familiars. Per mi també ho és que es reconegui a aquest home el seu dret a conciliar, ja que habitualment recau aquest pes en la dona, que és qui ha de reduir la seva jornada laboral, que veu també perjudicades les seves possibilitats laborals. És evident, però, que les empreses han de treballar en la gestió de la igualtat i de les polítiques de conciliació. Cada cop més es trobaran amb peticions com aquesta, n’estic segura.

Us deixo un exemple il·lustratiu del tema, el vídeo “La vida a turnos” una família i la seva organització quan tenen quatre fills i torns de feina rotatoris. Està molt bé:

Anuncis

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: