El puzle de les hores

ser pare o mare, treballar i no morir en l'intent

Una paga per als avis cangurs

I per què no? Molts estan realitzant el mateix horari laboral que els seus fills –o més- mentre tenen cura dels seus néts. La notícia que m’ha cridat l’atenció aquest cop ha estat “Los ‘abuelos-canguro’ también quieren su paga” de la revista Capital. I és que és una reivindicació totalment justa, tot i que alguns fills assumeixen que els avis, total, no tenen res més a fer, i poden tenir cura dels néts sense tenir en compte les seves necessitats. I la sobrecàrrega familiar que suporten els avis no es té en compte, en un estat on es calcula que la meitat dels avis-àvies fan aquestes tasques de cangurs, entre altres.
Diu l’article que al Regne Unit els jubilats han tirat endavant una proposta que s’ha fet realitat des de fa pocs dies, i és que l’Estat pagui les cotitzacions a la Seguretat Social quan aquests han deixat la feina o part de la feina per ajudar a tenir cura dels néts i que no perdin drets quan arribi el moment de cobrar la pensió. Fins i tot han quantificat els diners que s’estalvien les famílies britàniques en cangurs i escoles bressol: 4.000 milions d’euros anuals i si aquests serveis que presten ho hagués d’assumir l’estat costaria al voltant de 14.000 milions d’euros, és a dir, el pressupost anual de la regió de Múrcia. No sé si aquest càlcul s’ha fet aquí, però no me’l vull ni imaginar, amb la quantitat d’avis que hi ha fent de cangurs als seus néts. A d’altres països hi ha contraprestacions, com a Alemanya (desgravacions a l’IRPF), Portugal, Hongria, etc… En fi, us convido a llegir l’article, i us asseguro que sempre he estat agraïda als meus grans (i a tots els grans) per la feina que fan i gràcies a la qual moltes mares i pares podem conciliar. Però hem de prendre consciència i no abusar d’ells, que n’hi ha que sí que ho fan. Hi ha estudis que indiquen que hi ha àvies que dediquen 35 hores setmanals als nets! Però tenint en compte la nostra realitat, és gràcies als avis cangurs que bona part de les famílies podem conciliar amb la feina i la família. Moltes gràcies a tots els avis i àvies d’aquest país.

En fi, per il·lustrar el tema, he trobat un parell de vídeos que en parlen: un documental de l’ajuntament de Castelldefels sobre les àvies cangurs. A continuació trobareu un programa d’Aragó TV que comença amb una carta oberta de Luis del Val als avis cangurs que no té desperdici.

Anuncis

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: