El puzle de les hores

ser pare o mare, treballar i no morir en l'intent

Conciliació i productivitat, és possible?

Parlant de conciliació i de problemes que tenen algunes dones per trobar feina quan es troben en edat de ser mares, un amic em va dir: “si jo tingués una empresa, només contractaria dones”. I això?, li vaig dir. Em va explicar la seva teoria, i és que una dona treballadora, si té facilitats per conciliar vida laboral i familiar, és una empleada molt més productiva i fidel. Aquest punt de vista em va semblar molt interessant i vaig començar a buscar informacions i dades que poguessin donar suport a aquesta opinió. Però s’hauria de parlar en general, ja que si no, continuem establint que la conciliació és només cosa de dones i eternitzem el repartiment tradicional de rols. Per tant, la pregunta que em faig és: un/a treballador/a serà més productiu i eficient si té facilitats per conciliar?

He trobat algunes informacions a la xarxa al respecte i aquí us les deixo. Per exemple, el professor de la Universitat de Saragossa, Jesús Clemente, ha realitzat un estudi que mostra, entre altres conclusions, que una millor autonomia de l’empleat per organitzar-se la feina es tradueix en més intensitat i millor productivitat per a l’empresa (podeu llegir més informació a l’article “Una mayor autonomía del empleado en la organización del trabajo aumenta la productividad“). També podem llegir a Equipos&talento que “El 73% de las empresas españolas considera el trabajo flexible más eficiente en costes“, un article que analitza un estudi realitzat per Regus, segons el qual aquestes empreses consideren que el treball flexible genera grans avantatges com increment de productivitat del personal, millores a la conciliació familiar i laboral dels treballadors i reducció de despeses.

En part, aquesta és una de les premises que defensa l’Asociación para la Racionalización de los Horarios Españoles (Arohe) quan el seu president, Ignacio Buqueras, ha comentat a diverses entrevistes i articles que s’ha d’acabar amb la cultura del presentisme i lluitar per la cultura de l’eficiència. De fet, els horaris espanyols són més llargs que a molts països d’Europa, així que potser “Arriba l’hora de tocar els horaris” (L’Econòmic) per a ser més racionals.

Una altra de les mesures que van provant algunes empreses amb cert èxit és el teletreball. Segons un estudi de la Cambra de Comerç de Navarra, l’estalvi anual per a l’empresa és de 1.200 euros per teletreballador i l’increment de la productivitat és d’un 20 % (“El teletrabajo ahorra al empresario 1.200 euros por empleado y año” en El Economista). A l’Estat espanyol, segons aquest estudi, només l’utilitzen 5 de cada 100 treballadors, mentre que a Holanda ho fa el 26%.

Tot plegat, també incideix en la decisió de tenir o no fills, i de tenir o no un segon fill. Es retrassa l’edat de la maternitat i l’índex de natalitat de casa nostra cau en picat. El tema està al carrer. Veus a favor i en contra no en falten. És possible parlar de conciliació en temps de crisi? Què en penseu?

Anuncis

Single Post Navigation

5 thoughts on “Conciliació i productivitat, és possible?

 1. Sóc un pare que intenta conciliar i estic d’acord amb això que dius que les mesures de conciliació han de ser per mares i pares. Però a les empreses encara es veu malament que un home redueixi l’horari per conciliar.

 2. Mar Lobato on said:

  Gràcies, Gerard. Estic d’acord amb això, les mesures de conciliació s’han de pensar per a les persones, independentment de si són homes o dones.

 3. Molt interessant aquest article Mar.
  A més, estic d’acord amb les reflexions que s’hi fan, la conciliació i la major autonomia es tradueixen en millor productivitat i satisfacció personal.

  La tendència a la flexibilització de les empreses ja comença a ser destacable, però ens queda un tema pendent a la societat, que per mi és molt importat: la racionalització dels horaris escolars.
  Per molt que a les empreses es concilii, quin paper li toca a l’Administració en aquest aspecte?
  Alguns pares i mares es queixen dient que tot i conciliant a la feina, els horaris d’entrada i sortida dels centres escolars, compliquen molt poder anar a treballar sense que algun dels dos hagi de reduir la jornada.

  Penso que seria interessant que les escoles poguessin tenir uns horaris més ajustats a les necessitats de les famílies.

 4. Mar Lobato on said:

  Gràcies, Gemma, un punt de vista també necessari i interessant. Sí que caldria que tothom hi vagi alhora en aquest tema, no només empreses, també escoles i administració.

 5. Retroenllaç: Flexibilitat horària i teletreball, mesures de conciliació ‘low cost’ « El puzle de les hores

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: